Eurovision Song Contest

Högtidsmusik

Musik har i alla tider använts för att markera olika högtider och för att på olika sätt spegla eller förmedla människors känslor. En viss sorts musik spelas till exempel på studentfesten för att fira att man har slutfört gymnasiet eller på festen för att fira universitetsexamen. På bröllop vill man kanske slå klackarna i taket till sin favoritmusik eller dansa till sin gemensamma låt.

Dop och begravningar

Det finns också musik som har en högtidligare form och som i större utsträckning används vid dop och begravning, det vill säga för att markera livets början och livets slut. Alla som närvarar känner av stundens allvar och musiken har ofta valts med omsorg. Den som ska ordna en begravning åt en nära anhörig kan till exempel vända sig till lova begravningsbyrå för att få hjälp med planering, rådgivning och personlig service. När det gäller just begravningar vill människor gärna ha solosång och orgelmusik. Det är ofta släktingar eller den avlidna själv som har valt vilken musik som spelas och ögonblicket brukar vara känslosamt.

Musiken tar plats

Trenden visar att många hellre väljer kända melodier och musiktexter istället för litterär poesi eller vackra textstycken vid barndop och bröllop. Det är fortfarande vanligt med tal på begravningar och högtidsceremonier men musiken tar betydligt större plats än tidigare. Poesi och lyrik har varit det medium som bäst har kunnat ge röst åt och förmedla människors känslor i ord. Nu syns dock musiken vara på tydlig frammarsch med både solosång och personliga låtval.

Personligt avsked

Det är numera väldigt vanligt att särskilt begravningar har karaktären av personliga avsked där den avlidna många gånger själv har planerat programmet som en del av den sista viljan. Många vill underlätta för anhöriga och fyller i olika typer av dokument via till exempel begravningsbyrån där man ger uttryck för önskemål om blommor, musikval, eventuella solon samt gravsättning. Detta är inget testamente utan ses mer som önskemål. Många sätter ihop en lista med låtar som ska spelas vid olika tillfällen under själva ceremonin. Ofta handlar det om melodier som har betytt något för den som har gått bort. Det finns till exempel en del välkända låtar som gärna förekommer på begravningar. “Håll mitt hjärta” av Björn Skifs och “Härlig är jorden” med Carola är populära, men även “Öppna landskap” av Ulf Lundell.

Genom att förmedla sin sista vilja i en personlig ceremoni får den som har gått bort en sista möjlighet att ta farväl, vilket ofta blir extra känslosamt. Även valet av gravplats har genomgått en förändring och det är inte ovanligt att askan sprids för vinden över havet till klassisk musik. Det har blivit allt vanligare att orkestrera sin begravning precis som man själv vill ha den. Det kan dock vara bra att låta de anhöriga få lite inflytande, som en del i själva sorgearbetet. Genom musiken kan man bearbeta starka känslor och i begravningssammanhang har musiken blivit allt viktigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe