Eurovision Song Contest

Skandaler och fiaskon i ESC

Ingen internationell musiktävling utan en och annan skandal, förstås. Vissa mindre, andra större. För det är inte alltid allt går som på räls och de tävlande håller sams. Ibland blir det problem med rösträkningen och ibland är det annat som går galet.

Island kämpade på med sina tävlingsbidrag utan att lyckas och kanske var det som en protest Silvia Nótt (Night) vann på hemmaplan. Áugústa är en musiker och komiker som skapade karaktären Silvia Nótt. Silvia är allt det vi inte gillar: en diva som tycker att hon själv är fantastisk och alla andra är dåliga. Hon har ingen som helt självdistans. Hon är otrevlig mot andra. Islänningarna visste att det var humor, ett slags parodi, men det visste däremot inte alla andra hon mötte i Eurovisionfinalen. Även där levde Áugústa sig in i rollen som Silvia och fortsatte förolämpa medtävlanden, journalister och scenarbetare. Hon blev inte särskilt populär och när hon gick upp på scenen i Aten buade publiken. Inte gick det särskilt bra för henne och Island heller.

Det råder totalt förbud mot all politik i Eurovision Song Contest. Trots det lyckas nästan varje år någon komma med ett politiskt inlägg. 2019 var det – återigen – Island som var i farten. Under tiden poängen delades ut sågs de vifta med en palestinsk flagga i green room. I Tel Aviv.

2010 hoppade Jaume Marquet Cot, eller Jimmy Jump som han kallas, upp på scenen under Spaniens framträdande. I svarta kläder och röd mössa skuttade han runt på scenen innan vakter lyckades föra bort honom därifrån. Spanjoren som uppträdde, Daniel Dieges, försökte att inte låtsas om honom, men det var inte enkelt. Han blev erbjuden att göra om sitt framförande. Jimmi Jump har synts förut inför stora tv-publiker, till exempel hoppade han in på planen i fotbollsfinalen mellan Portugal och Grekland 2004.

Många har också anklagats för plagiat. Till exempel Kroatiens bidrag 2016 , “Lighthouse”, som sjöngs av Nina Kraljic. Man menade att hon stulit flera toner från Zara Larssons “Uncover”. Hon fick dock delta i tävlingen och hamnade på en inte så smickrande tjugotredje plats.

Vissa länder har också anklagats för fusk. Till exempel framkom det att Azerbajdzjan försökt köpa röster 2013. Utredningen kom dock aldrig fram till något, men man beslutade sig för att ändra röstsystemet för att förhindra liknande fusk i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe