
Eurovision Song Contest
Alla som någon gång har tittat på tv, lyssnat på radio eller har det allra minsta intresse av musik har hört talas om ESC, Eurovision Song Contest, eller Eurovisionsschlagerfinalen som man också kan säga. Den stora musiktävlingen går av stapeln i april eller maj varje år och lockar en stor tv-publik. Även om vi svenskar möjligen är lite eurovision-nördigare än de flesta andra länder, drar tävlingen ändå en mångmiljonpublik. För länge sedan, när deltagarantalet inte var så stort, gick alla länder direkt till finalen. I dag är det delfinaler för att kvala in sig till den stora finalen och även delfinalerna sänds på tv. I takt med att Europa har vuxit (fler länder) och att man även bjudit in utomeuropeiska länder, har deltagarantalet skjutit i höjden.
Det finns regler för varje deltagande låt, till exempel låtens längd och hur den ska vara, hur många som får vara på scen, att låten ska vara nyskriven och att den inte får ha publicerats tidigare. Utöver de reglerna är det dock de olika länderna som själva avgör hur de vill välja sitt bidrag till tävlingen. Det görs på lite olika sätt i olika länder. Varje land tävlar med en artist och låt.
Den allra första tävlingen hölls i Lugano i Schewiz den 24 maj 1956. Då var det bara sju deltagande länder. Deltagarantalet ökade med åren, men höll sig på som mest omkring tjugofem deltagande länder varje år fram till någon gång på 1990-talet. Så länge det var så många deltagare gick det att ha en samlad final. Men 1993 anslöt sig de östeuropeiska länderna och efter det har deltagarantalet stigit. Nu är det femtioen medlemsländer, om än alla inte är med och tävlar varje år. Det maximala deltagarantalet har hittills varit 43 länder, vilket är många nog och därför började man införa semifinaler där de tio bästa kvalar sig till finalen. Några länder är redan givna att vara med i finalen och det är förra årets vinnare och fem länder som är de som bidrar mest ekonomiskt (jättarna som var med från början).
Det land som vunnit flest gånger är Irland, som hade en tjusig rad med vinster 1992, 1993, 1994 och 1996. De har även vunnit 1970, 1980 och 1987. Men, det är nu över tjugo år sedan de vann. På andra plats i listan över flest vinster ligger Sverige med sex förstaplaceringar, senast med Måns Zelmerlöv och låter “Heroes” 2015. På delad tredjeplats ligger Nederländerna, Storbritannien, Luxemburg och Frankrike. De sistnämnda har dock inte vunnit sedan 1983 och 1977. Det land som placerat sig sist flest gånger är Norge (11) och Finland (9). Sverige har också hamnat sist ett par gånger, men det är många år sedan. Det land som deltagit flest gånger är Tyskland som varit med hela 63 gånger (2019). Men Sverige ligger inte långt efter med sina 59 gånger.

