Eurovision Song Contest

Musikens påverkan

Att lyssna på rätt sorts musik kan vara det som får din dag att gå från bra till bäst eller det som får den att gå från sämst till i alla fall inte lika dålig. Att hitta den där perfekta pepplistan på morgonen, när man sitter på bussen fem minuter från jobbet och fortfarande inte har vaknat, eller att hitta ett instrumentalt spår som ger en precis det lugn man behöver för att kunna varva ner efter en stressig dag. Oavsett om människorna lyssnar via sina mobiler, sina smartklockor, på en konsert eller i bilen så påverkar musiken deras sinnesstämning och deras humör.

Någon sa någon gång att musik skapar. Och det är verkligen sant. Musik kan skapa en sinnesstämning, ett humör eller till och med en åsikt. Musik påverkar oss nog mycket mer än vad vi tror. Den kan få oss att må på ett visst sätt, och genom musiken kan en artist eller låtskrivare sprida sina åsikter och idéer och få oss att ta in dem på ett sätt som vi aldrig skulle ha gjort om vi bara hade läst eller hört texten. Genom att lägga till musik får man ytterligare en dimension i en text.

Musik kan beröra oss på djupet, vissa människor mer än andra. Tänk bara hur många frierier som involverar en sång eller musik av något slag, eller hur musiken är ett måste på bröllop, begravningar och barndop. Vid tillfällen som betyder mycket och som är viktiga för oss vill vi ofta ha med musiken, för att kunna uttrycka våra innersta känslor och tankar, på ett sätt som bara ord inte kan göra.

Musiken sätter en stämning. Ta filmmusik till exempel. I alla filmer som någonsin har visats spelar musiken en avgörande roll i att få tittaren att känna det som händer. I varenda romantisk filmsekvens så kommer stråkkvartetten som på beställning, och i varje spännande ögonblick är den snabba, hetsiga musiken där. Olycksbådande musik får tittaren att ana att någonting förfärligt är på väg att hända, trots att det egentligen inte finns någonting annat som tyder på det. Ofta tänker vi inte ens på den musik som spelas i filmerna, den smälter in i och är en del av den stämning filmskaparna vill bygga upp, och vi märker den bara om den skulle försvinna eller bytas ut. Om man till exempel skulle titta på en skräckfilm med en glad, uppåt, rolig musik till så skulle allt det läskiga och otäcka bara verka komiskt och löjligt. Om man å andra sidan skulle titta på en romantisk film med en olycksbådande musik i bakgrunden, så skulle tittaren få mycket svårt att tro på det lyckliga slutet.

För att sammanfatta kan man säga att musik påverkar oss på oändligt många sätt och att livet vore ganska tomt utan musik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe