Eurovision song contest i andra länder
Vi vet hur den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest ser ut, men hur gör de i andra länder? Det är inte överallt tävlingen är så stor som den är här i Sverige. På många håll hålls den på en liten scen och med en liten publik och röner ingen större uppmärksamhet i medier. 2019 lånade till exempel Storbritannien in Måns Zelmerlöv till programledare och det vinnande bidraget hade en svensk bakom sig. Där är det tittarna och en jury som avgör.
Finland är ett land det gått notoriskt dåligt för, utöver segern med hårdrocksbandet Lordi 2006. För några år sedan ändrade de upplägget och nu väljs en artist ut och sedan får publiken och en jury välja vilken låt artisten ska framföra. Det har hittills inte visat sig vara något vinnande koncept.
Rumänien kör tvärtom och har många deltagare, flera deltävlingar och håller likt Sverige till på olika orter. Av dem väljer en jury ut vilka som går till final och sedan får folket rösta vilken som vinner och som ska skickas till Eurovision Song Contest-finalen. Hittills har de inte haft någon topplacering.
Schweiz har sex tävlande bidrag och sedan avgör publiken och en jury (50-50) vem som vinner. Det upplägget är vanligt i många länder.
Spanien har varit med i Eurovision Song Contest varje år sedan 1961 och är sedan 1999 en av de fem länder som automatiskt har en plats i tävlingen eftersom de bidrar så mycket rent ekonomiskt. Under årens gång har deras urvalsprocess ändrats flera gånger. 2008-2010 spelade internet och MySpace del i urvalsprocessen och röstningen, men det gick inte jättebra i själva finalen och systemet ändrades. 2012 provades en ny variant, liknande Finland: artisten valdes ut och sedan fick väljarna välja vilken sång som skulle framföras. Det gick bra för Spanien det året. Följande år fungerade samma metod inte alls, och de bytte igen.
Finland har vi pratat lite om, men hur är det med våra övriga grannländer? Island var med första gången 1982 och har sedan dess varit med de flesta åren. Som bäst har de knipit två andraplaceringar. Norge har varit med ända sedan 1960 och har vunnit tre gånger, senast 2009 med Alexander Rybak. De är också det land som har kommit sist i finalen flest antal gånger samt flest gånger har fått “noll poäng”. Danmark var med första gången 1957, men hade en längre paus mellan 1967 och 1977. Precis som Norge har de vunnit tre gånger, men generellt placerat sig högre genom åren än vad Norge gjort.