Musikaler

Sätta upp en skolmusikal

Bakom ridån råder spänd förväntan, hos några är nerverna utanpå. Där i publiken sitter familj, släkt och vänner och väntar. Ljuset i aulan är släckt, det lyser bara på scenen. Och så börjar musiken …

Att sätta upp en teaterpjäs är ett vanlig klassprojekt på många skolor. Men varför inte ta det ett steg vidare och istället sätta upp en musikal? Det blir mer fart och musik och det lockar större publik. Dessutom blir det mer dans och rörelse och färre repliker att lära sig. Ofta är det lättare och roligare att lära sig en sångtext än att traggla in talade repliker. Ofta finns det några som gillar och är bekväma med att sjunga solo, men om det inte gör det kan man välja – eller skriva – musikaler där flera sjunger tillsammans.

En enkel väg att gå är att sätta upp en klassisk musikal som alla redan känner till, till exempel Mamma Mia, Jesus Christ Superstar eller Fantomen på Operan. Ett kanske lite roligare alternativ för eleverna är om de får vara kreativa och göra om en musikal. De kan till exempel göra en ironisk variant på den eller ändra vilken tid den utspelar sig i. De kan också byta kön på personerna eller låta dem vara djur istället för människor. En vanligen pampig dekor kan istället bli avskalad, eller så kan något som utspelar sig i Grekland istället få utspela sig i Göteborg. Att leka med roller, dekor och tider är något som brukar roa eleverna och de älskar att få baka in samtida skämt och blinkningar till publiken.

Ett lite mer krävande, men kanske också mer givande projekt är att skriva en egen musikal. De flesta har inte kompetensen att skriva egna låtar (och i synnerhet inte så många som krävs för en musikal), men istället kan man utgå från populära låtar och visor och skriva ihop en historia runt dem. Välj ett ämne som engagerar klassen och låt berättelsen växa fram mellan ord, skådespeleri, dekor, sång och dans.

Att sätta upp en musikal är ett bra sätt att öva samarbete och att på kuppen ha roligt tillsammans. Det stärker gruppkänslan (förutsatt att det går hyfsat bra och inte slutar i ett internt krig) och känslan i klassen när ridån går ner efter första föreställningen är oslagbar. Kom ihåg att be någon filma hela föreställningen så att alla kan få varsin kopia. Om ni säljer biljetter kan pengarna användas till en trevlig klassresa eller kanske för att ordna en picknick eller gå ut och äta tillsammans. Man kan också använda musikalen som ett sätt att samla in pengar till något ändamål klassen tror på. Till exempel om man har en musikal som handlar om djurs rättigheter kan man låta biljettpriset gå till en organisation som arbetar för just det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe