Musikaler

Klassiska musikaler

Det finns många älskade musikaler som sätts upp igen och igen, på stora scener likväl som på små lokala scener och på skolor. Många av sångerna har ett liv utanför scenen och vi tycker om att få höra dem i sitt sammanhang. Att se en klassisk musikal lockar, även om man känner till handlingen sedan förut eller till och med har sett den, fast i en annan uppsättning. Här är några klassiker:

Hair

“The Tribal Love-Rock Musical” hade premiär i New York1967 och orsakade en viss uppståndelse. Musikalen handlar om hippiegenerationen och flower power-eran. Det är en del droger, fri sexualitet och antirasism i musikalen och i slutscenen är alla på scenen nakna – vilket inte passerade kritikerna obemärkt förbi. Det blev till och med ett rättsärende. Kända sånger från Hair är till exempel “Let the Sunshine In” och “Aquarius”. Musikalen skrevs av Gerome Ragni, James Rado och Galt MacDermot.

Les Misérables

Den första versionen av musikalen hade premiär i Paris 1980. Sedan skrevs den om till engelska och ändrades en del. Handlingen är baserad på Victor Hugos kända roman Samhällets olycksbarn. Musikalen skrevs av Alain Boublil och Claude-Michel Schönberg. I Sverige hade den premiär 1990. Den handlar om en fånge, Jean Valjean, som blir villkorligt frigiven efter 19 år för att ha stulit en bit bröd och sedan försökt rymma från fängelset.

Jesus Christ Superstar

Den här musikalen är som en rockopera och den skrevs av Andrew Lloyd Webber (musik) och Tim Rice (text) och handlar om Jesus och Judas Iskariot. Den handlar om en rätt begränsad tid: från det de tågar in i Jerusalems tills dess Jesus korsfästs. En del kristna var mycket kritiska för att Jesus porträtteras som en människa snarare än som en gud, men samtidigt är det kanske just det som är musikalens styrka och som gjort den så populär. Andra kritiserar den för att sluta vid korsfästelsen och inte vid det lyckligare slutet: uppståndelsen.

Mamma Mia!

Mamma Mia! är en brittisk musikal, skriven av Catherine Johnson, men baserad på Abbas kända hitar från 1970- och 1980-talen. Premiären skedde 6 april 1999, på dagen 25 år sedan Abba vann Eurovision song contest med “Waterloo”. Både kända och mer okända Abba-låtar finns med i musikalen. Musikalen handlar om Sofie och hennes mamma Donna som driver en taverna i Grekland. När det är dags för Sofie att gifta sig vill hon att hennes pappa ska vara med, men Donna vägrar att berätta vem det är. Sofie tjuvläser i mammans dagbok och kommer fram till att det måste vara en av tre möjliga män.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe