Eurovision Song Contest

Melodifestivalen

Melodifestivalen anordnas av Sveriges Television varje år och är en musiktävling och dessutom ett av Sveriges mest sedda tv-program. Melodifestivalen kallas också schlagerfestivalen eller mello. Den låt som vinner får sedan representera Sverige i Eurovision Song Contest där de europeiska länderna (och några till) tävlar mot varandra med varsin låt. Eftersom det brukar gå bra för Sverige i den europeiska finalen är intresset för Melodifestivalen stort här på hemmaplan. Sedan ett antal år tillbaka har man dessutom förlängt hela tävlingen genom att ha ett antal deltävlingar, en “andra chansen” och sedan den stora finalen där vinnaren utses. Längre tillbaka var det en inhemsk jury som utsåg vinnaren, men i dag är det tittarrösterna som avgör tillsammans med några utvalda jurygrupper runt om i Europa.

Melodifestivalen ses av alla åldrar, men kanske är det främst barn som går all in vid alla deltävlingarna. För att fånga målgruppen har Sveriges television till exempel gjort så att de på ett enkelt sätt kan rösta via en app och man ser effekten av röstandet på tv i form av färger. Nästa år kanske de provar något annat, men de har åtminstone sett vikten av att få de unga tittarna att interagera och vara aktiva.

När det är dags för mello bunkras det upp med popcorn, chips, ostbågar, läsk och smågodis. En del sitter med papper och penna och låtar alla i familjen ge sina poäng till respektive låt, medan andra familjer går direkt på den riktiga röstningen med hjälp av sina telefoner. Värdarna och mellanakterna är för många en stor del av behållningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe