Dansband

Sven-Ingvars

Sven-Ingvars är en dansbandsgrupp de flesta känner till, men när de bildades 1956 var de snarare ett pop- och rockband. De kommer från Slottsbron (Grums kommun) och bestod från början av Sven Svärd på trummor, Ingvar Karlsson på dragspel och gitarr och Sven-Erik Magnusson som stod för både sång och spel på gitarr, klarinett och saxofon. 1958 tillkom Rune Berman, basist, och 1962 blev saxofonisten Sven-Olof Persson medlem i bandet. Frontfiguren var hela tiden Sven-Erik Magnusson. Han gick bort 2017. Sedan 2006 är hans son, Oscar, medlem i bandet och de har fortsatt i Sven-Eriks anda. 2018 turnerade de med “Länge leve Sven-Ingvars”.

Det har gått riktigt bra för dem och de är på andra plats över listan med flest melodier på Svensktoppen. Hela 54 låtar har de haft med där och det är bara Sten & Stanley som haft fler (61 stycken). 2016, året innan Sven-Erik gick bort, blev Sven-Ingvars invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Till deras mest älskade låtar hör: “Fröken Fräken”, “Säg inte nej säg kanske kanske kanske”, “Två mörka ögon” och “Det var dans bort i vägen”. De har mottagit flera priser, bland annat två grammisar och en medalj från kungen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe