Dansband

Varför har dansband så töntiga namn?

Varför heter dansband som de gör? Ofta gubbnamn med en onödig mängd “z”. Det raljeras gärna över dansbandens namn, men samtidigt är namnen väldigt effektiva: Få musikstilar säger väl så tydligt redan vid namnet vad för slags musik det är? Vad sägs om Larz-Kristerz, Glennartz, Lasse Stefanz eller Svänzons? Dubbelnamn och z, det tycks vara grejen. Men, de där “gubbiga” namnen var inte så värst gubbiga när det begav sig, tvärtom. När många av banden startades var det unga män med namn som var populära just då. Och z var ett sätt att sticka ut.

Kanske kan man säga att namnet blir en del av imagen och också ett sätt att kommunicera vilken musikstil man har. Ett dubbelnamn och ett eller två z bygger upp en förväntning: snart är det dags att bugga. Inte headbanga.

På senare år har det tillkommit en del band med mer kvinnliga namn, till exempel Carina Jaarneks orkester (1989) eller Jenny Saléns (2003). Alla band har inte heller ett personnamn som bandnamn. Det finns också de som har ord som betyder något, som Casanovas och Konditorns, eller engelskspråkiga namn som Black Jack, Highlights och Ryno Rockers.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe