Dansband

Dansbandens historia

Är dansband ens en egen genre? Det finns de som hävdar att musiken egentligen bara är en variant av vanlig pop och rock, men en som man kan dansa pardans till. Vanligen går den i 4/4-takt och har precis som i rock en tydlig baktakt. Bugg och foxtrot är de vanligaste danserna att dansa till dansbandsmusik. Swing, jazz, country och schlager är andra viktiga influenser.

Själva namnet dansband kom till på 1970-talet när en tydlig stil på den här typen av musik gjorde att man också kunde särskilja den från annan musik. Det var också under det årtiondet som dansbanden hade sin storhetstid. Vanliga instrument är keyboard, elbas, elgitarr och trummor. Tidigare har ofta instrument som dragspel och saxofon ingått. De flesta blås- och stråkinstrumenten spelas i dag egentligen av synthar när dansband framträder.

Texterna är ofta positiva och handlar om kärlek, hembygd, vänskap eller “den gamla goda tiden”. Naturen är också ofta förekommande i texterna. I de sånger som handlar om kärlek finns det ofta ett “jag” och ett “du” och en dröm om att få leva tillsammans hela livet. En känd låtskrivare till flera dansband är Lasse Holm.

Under dansbandens storhetstid, på 1970-talet, fanns det faktiskt så mycket som 800 dansband som arbetade med det på heltid. Under 1990-talet hade dansbanden en revival, men de var i slutet av 1990-talet bara upp i omkring 500 heltidsarbetande dansband. Under 1970-talet dansades det i folkparkerna året om. Ute i parken sommartid och inomhus, i Folkets hus, under vinterhalvåret. I dag är dansbandsdans något mer av en sommaraktivitet när banden turnerar runt i våra folkparker. Från början dansade man till en dansorkester, men själva ordet dansband var troligen bara ett sätt att låta mer modern. En annan variant man kunde kalla sig var liveband.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe