Eurovision Song Contest

Att driva ett framgångsrikt band

Som titeln avslöjar handlar följande text om att göra företag av sin musik. Det är inte så lätt som det skulle kunna framstå. Det är få som blir kända över en natt och ofta krävs det extremt mycket jobb utöver att vara musikalisk för att lyckas komma någon vart med sin musik.

Fördelar med att starta ett företag

Att göra företag av sin musik behöver inte alls innebära att ni förvandlas till nästa Spotify, utan det går lika bra att driva ett företag som ett band. Men, för att lyckas med det måste ni vara medvetna om ett par viktiga saker.

För det första måste alla i bandet vara överens om att ni vill starta ett företag. Det går inte att driva ett företag där alla inblandade vill olika saker och/eller där några bara vill spela musik för att det är roligt. Däremot behöver alla inte engagera sig exakt lika mycket i företaget om de inte vill, till exempel kan ni dela upp arbetsuppgifterna mellan er och tillsammans hitta en nivå som känns rimlig för er.

När ni har kommit överens om grunderna är det bara att köra igång. Genom att driva företag har ert band större möjligheter att slå igenom, att få fler spelningar och att öka storleken på er publik. Genom att exempelvis öka er företagskredit tidigt kan ni hålla en professionell nivå redan från början. Det i sin tur gör att andra företag kan se er som en möjlig samarbetspartner tidigt och det är bra. Ju fler samarbeten och samarbetspartners ni kan få, desto bättre. På det sättet kan ni nämligen lättare sprida information om er och er musik till många människor.

Om ni väljer att driva ett företag skapar ni dessutom bättre möjligheter för er att ta ordentligt betalt för den tid ni investerar i ert företag och på er musik. När ni fakturerar bör ni komma ihåg att inte bara räkna tiden det tar för att rigga och spela ett gig, ni kan dessutom ta med en del av reptiden i beräkningen. Utöver det kan ni ta extra betalt om spelningen är långt borta från platsen ni annars brukar hålla till.

Nackdelar med att driva företag

Det blir förstås lite extra jobb att driva företag till skillnad från att bara spela sin musik för att det är roligt. Det är något ni måste vara medvetna om från början. Samtidigt ökar era möjligheter att slå igenom stort om ni verkligen väljer att satsa på er musik. Det är också värdefullt att komma ihåg att det alltid går att ändra sig. Om ni efter ett år upptäcker att det var betydligt mycket svårare att driva företag än ni trodde från början så är det i princip bara att lägga ner verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe